personligt


Kajsa Nord

Personligt


Vägen till mitt skapande idag började i min kloka farmors lapplåda, ett underbart sagolandskap där jag fick leka fritt med färg och form.


Jag har jobbat mycket med textila material och tekniker i mitt liv. 1956 började jag som elev i en hattaffär och efter 2 år var jag färdig hattmodist, ett fritt och skapande yrke med form och färg. Vävning, bildväv, och sömnad är andra tekniker jag använt i mitt skapande, Det textila uttrycket finns med i mitt målande.


Under några år i slutet av 70-talet målade jag akvarell. Där kunde jag med färg och pensel låta färgerna smälta samman till en skön komposition. 1998 mötte jag Vedic Art genom konstnärinnan Britt Ericsson, en tvillinsjäl som ledde mig in i en ny värld av skapande.


Att hitta den slumrande kunskapen som finns i varje människa blev en vändpunkt i mitt liv. En insikt om att kunna åstadkomma bilder utan krav. Med 17 principer som grund kunde jag skapa bilder som speglar mitt liv. Det  heter ju"konsten att leva", och det är idag min livsdevis. Jag har haft förmånen att gå ett antal kurser för Vedic Arts grundare Curt Källman. Han förmedlade på ett fantastiskt sätt hur livet och konsten hör ihop.


Den skapande prrocessen i måleriet är det viktigaste för mig, vägen som leder fram till en färdig bild. Bilden som jag inte vet något om när jag börjar, förändrar sig och det är en stor lycka att få förnimma det som träder fram och sedan få fullborda det. Mina bilder är inte avbildande utan de förmedlar den känsla som för ögonblicket finns inom mig. Bilderna är både figutrativa och nonfigurativa. Ofta finns en ton av andlighet i mitt måleri.


Mestadels målar jag i akryl på duk, men ibland även på olika papper. Akrylfärgen tilltalar mig för den är snabb och bearbetningsbar. Jag har också börjat med Encaustic Art, bivaxmåleri, där man smälter bivaxkritor med strykjärn och värmepistol. Det är en spännande teknik som ger mig nya möjligheter.


Jag förddes 1939 i Uppland och är uppväxt där och i Småland.

Sedan 1963 bor jag i Karlskoga i Värmland.


Är medlem i konstföreningen "Konst Runt Möckeln", Karlskoga

och i konstnärskollektivet Galleri Kråkan, KarlskogaInternationellt jurybedömd

Representerad i "Who is Who in International Art" 2005

Konstkritik av Stig-Åke Stålnacke och Hans Janstad medlemmar av AICA (International Association of Art Critics)

och av

Catherine Bourlet, proffeseur diplomé en Historie de l'Arts plastiques à la Sorbonne, Paris. Expert à la chambre Suisse des Experts Judiciaires Techniques et Scientifiques. Expert AEXEA, Association d'Experts Europèen Agrès.

Utdrag ur konstkritik


"Kärlek - i dimma dold"

"Det finns konst som seglar rakt in i våra hjärtan och som aldrig låter sig förklaras.

Eller för den del: inte behöver någon förklaring. Det finns konst där tolkningarna känns överflödiga.

Så kände jag när jag såg (och skulle skriva om ) Kajsa Nords bilder. Hennes måleri sjunger och nynnar så varligt att man drar sig för att störa det med ord. Det hon gör är en sorts mycket privata brev från hjärta till hjärta. Från ensamhet till ensamhet. Från aning till aning, Från längtan till längtan."


Stig Åke Stålnacke"Kajsa Nord arbetar både figurativt och nonfigurativt. Kanske vill hon att vi ska uppleva bilderna med cirklarna, månarna, som nonfigurativa, hur verkliga de än är. "Balans" där en flicka eller kvinna balanserar fram på en smal lina, även om den bara är linjen av jordens rundade yta. Även här ser man figuren som i dimma, men det är ett färgpulserande Turner-aktigt skimmer som tyder på koloristisk känslighet, ja en känslighet inför själva livet. Därtill en säkerhet att balansera på konstens spända lina.

Att våga är det svåra. Att överbrygga rädslan för att falla. Kajsa Nord klarar med elegans den utmaningen".


Hans Janstad"Kajsa Nords konst gör inte anspråk på något specifikt engagemang eller ide, utan definierar sig snarare som uttrycket för den känsla och själsrörelse som finns hos konstnärinnan vid tiden för konstverkets skapande".

----

"När man betraktar hennes verk kan man inte förbli orörd av det lugn de utstrålar. Konstnärinnan har otvivelaktigt funnit det uttryckssätt som ligger närmast hennes inre sanning. Fri och befriad har Kajsa Nord förvandlat sin kreativitet till en "livskonst" för att förmedla oss själsligt lugn och universell kärlek"


Catherine BourletUtställningar


Svenska

Vårsalongen Karlskoga, -79, -03, -04, -06, -16

Höstsalongen Degerfors, -02, -03, -05

Adventsutställningen Laxå, -02, -06

Vårutställningen Laxå, -03, -04

Svenska Konstgalleriet Malmö, -03, -04, -11

Stockholm Art Fair, -04

Kungsbacka Art Fair, -04

Konst runt Möckeln, Karlskoga/Degerfors, -05, -06, -07, -09, -11, -12, -13, -14,

-15,-16, 17, 18

Sollentuna Art Fair, -06

Kulturföreningen Berget, Degerfors, -06, -07, -08, -09, -13

Atelje Ciresia, Stockholm, -07

Art Nordic Göteborg, -08

Lunchrestaurangen Karlskoga Lasarett, -08

Galleri Laxen, Kristinehamn, -10, -11

Galleri Kråkan, Karlskoga, -15, -16, -17

Länets konst, Örebro, -16

Cafe Alfred Nobel -18


Internationella

EuropArt, Geneve, Schweitz, -04

Art Innsbruck, Österrike, -05

Marbart, Marbella, Spannien, -05

ARTèNIM, Nimes, Frankrike, -05

Florence Biennale, Italien, -05

LineArt, Bruxelles, Belgien, -06

Arte Fiera, Reggio Emilia, Ítalien, -06

Art Expo, New York, USA, -07